Listan – höstens hetaste spelare i SHL

DN Sport

för 8 månader sedan

1) Jonas Gustavsson, målvakt, Linköping

Trots att fjolårssäsongen var godkänd sett till siffrorna var det nog många som förväntade sig mer av Jonas ”Monstret” Gustavsson. Han kom ju trots allt från åtta raka säsonger i världens bästa liga. I år ser det annorlunda ut. Hans Linköping går som tåget i toppen av tabellen och de har all anledning att tacka Gustavsson för det. Målvakten har tagit sex segrar på sex försök och hållit nollan vid två tillfällen. Räddningsprocenten ligger på fina 95,62.

Jonas Gustavsson efter segern mot Mora i början av oktober. Foto: Josefine Loftenius/Bildbyrån

2) Djurgårdens förstakedja

Jag hade egentligen fått uppdraget att lista de tio hetaste spelarna i SHL just nu – men det känns dumt att sära på grabbarna i Djurgårdens förstalina. Jacob Josefson och Jakob Lilja toppar SHL:s poängliga efter elva poäng på sju spelade matcher och alldeles där bakom jagar den tredje länken Daniel Brodin med sina åtta poäng. Fortsätter de på den inslagna vägen kommer Djurgården bli svårbesegrade i vinter.

Lilja, Brodin och Josefson jublar efter 1–0-målet mot Rögle. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån

3) Niklas Svedberg, målvakt, Timrå

Det var inte många som räknade med att Timrå skulle ha något att säga till om den här säsongen. Men laget har kvar sitt stabila försvarsspel från i fjol och mellan stolparna har de en riktig klassmålvakt i Niklas Svedberg. Den tidigare SM-guldvinnaren har varit nästintill omutlig inledningsvis och fixat fyra segrar på fem försök.

Niklas Svedberg i segermatchen mot Brynäs. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

4) Oscar Alsenfelt, målvakt, Malmö

Jag vet, tre målvakter på fyra av de första platserna i genomgången... men vad tycker ni jag ska göra? Alsenfelt har gjort det riktigt bra i Malmö och faktum är att laget är obesegrat med 30-åringen i kassen. Hans kollega Christopher Nilstorp har visserligen bättre räddningsprocent (96,12 mot 95,08) men i hockey är det segrar som räknas.

Oscar Alsenfelt. Foto: Petter Arvidsson/Bildbyrån

5) Emil Djuse, back, Skellefteå

24-åringen går från klarhet till klarhet. Efter en bra fjolårssäsong ser han ut att ha tagit ännu ett steg i år. Han är rörlig och bra med pucken, spelar närmare 22 minuter per match och producerar poäng framåt.

Emil Djuse jublar efter att ha skickat in 5–3-målet mot Luleå i öppen kasse. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

6) Patrik Carlsson, forward, Frölunda

Joel Lundqvist och Ryan Lasch i all ära, men frågan är om inte kedjans tredje länk, Patrik Carlsson, är den bäste av dem tre? 30-åringen är lika värdefull som Lundqvist i defensiven och känns lika målfarlig som Lasch framåt. Får mest speltid av alla forwards i SHL.

Patrik Carlsson firar sitt 2–1-mål mot Mora. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån

7) Nick Sörensen, forward, Linköping

Gjorde 14 mål på 35 matcher i Linköping i fjol och i år har det börjat ännu bättre med sex stycken på åtta spelade. Sliter hårt och har en näsa för mål.

Nick Sörensen firar med Derek Roy. Foto: Stefan Jerrevång/TT

8) Erik Gustafsson, back, Luleå

Ett tag lät det som att Erik Gustavsson var det enda glädjeämnet uppe i Norrbotten. Riktigt så illa kanske det inte var men klart är i alla fall att 29-åringen inlett sin vistelse i Luleå lovande. Har varit avstängd i några matcher för en huvudtackling men är snart tillbaka i spel.

Erik Gustafsson i Luleåtröjan. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

9) Aaron Palushaj, forward, Örebro

Värvades från Brynäs under uppmärksammade former inför den här säsongen. Det sägs att han fick en rejäl löneförhöjning men frågan är om han inte är värd den? Hittills är han i alla fall den ende forwarden i Örebro som levererat på en hög nivå.

Aaron Palushaj jagas av Växjös Kalle Johansson. Foto: Jonas Lungdahl/Bildbyrån

10) Emil Bemström, forward, Djurgården

Den JVM-aktuelle forwarden har inlett lovande i Djurgården. Trots rätt så magert med speltid (i snitt 12.30 minuter per match) så har 19-åringen levererat fem mål på sju matcher.

Emil Bemström efter 2–1-målet mot Frölunda. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån
Läs hela artiklen på DN Sport