Djurgården anmält till disciplinnämnden för kastade bengalen i derbyt: "Har ett särskilt ansvar"

Fotbollskanalen

för 8 månader sedan

Det var i det senaste Stockholmsderbyt mellan Djurgården och Hammarby som det innan avspark kastades en brinnande bengal från Djurgårdens klacksektion mot ena sittplatsläktaren. Matchen fick skjutas upp och en person fick brännskador på ryggen. Totalt finns åtta målsäganden, varav två barn.

Nu har Svenska Fotbollförbundets riksombud Henrik Engvall anmält Djurgården till disciplinnämnden, vilket sajten FotbollDirekt var först med att rapportera om.

- Jag har yrkat på böter, säger Engvall till Fotbollskanalen.

För tre år sedan, då IFK Göteborg mötte Hammarby på Gamla Ullevi uppstod en snarlik incident. Då var det en person av gästande Hammarbys supportrar som kastade en brinnande bengal mot en annan sektion. Även då anmäldes Bajen till nämnden, som dock valde att fria.

- Gästande lag har inte samma ansvar för arrangemanget, sa ordföranden Kerstin Elserth till Fotbollskanalen då, och i beslutet gick att läsa att gästande lag ”vare sig enligt reglerna eller enligt åtagande vad gäller visitationen, haft ansvar för ordningen eller visitationen av sina supportrar, varför föreningen inte kunde bestraffas".

Henrik Engvall menar dock att Djurgården har ett ansvar.

- Så som jag bedömt det så har gästande förening enligt regelverket ett särskilt ansvar för bland annat uppförandet hos föreningens supportrar. Det är inte uppfyllt i det här fallet och det är den bedömningen jag har gjort.

På frågan om han tror att nämnden kan gå på samma linje som 2015 säger Engvall:

- Jag kan inte uttala mig om hur jag tror att de kommer döma men jag har gjort min bedömning utifrån regelverket som det ser ut. Sedan får vi se vad disciplinnämnden säger i det här fallet. Jag kan inte säga mer än det.

Läs hela artiklen på Fotbollskanalen