SvenskaFans rankar SHL: 3. Djurgården

Svenskafans

för 10 månader sedan

De mesta mästarna har återigen klättrat upp i toppskiktet av SHL. Under Robert Ohlssons ledning tog Djurgården sin högsta placering, andraplatsen bakom Växjö, sedan 2010 – då man också spelade sin senaste SM-final. DIF viftade sedan undan Linköping i kvartsfinalen, men fick ge sig mot Skellefteå i semifinalen.
 
Nu har man förhoppningar om att ta ytterligare ett kliv. Jacob Josefson är en mycket spännande värvning och Andreas Engqvist ser ut att vara återställd igen. Djurgården har ett spännande lag på plats och en topp-3-placering är att räkna med när SvenskaFans SHL-redaktioner tippar tabellen.
 
Vi tog kontakt med DIF-redaktören Anton Högsander för att höra lite om hans tankar kring Djurgården inför säsongen.
 
---
 
Är du nöjd med hur Djurgården har agerat på transfermarknaden? Vem är den bästa värvningen respektive värsta förlusten?
 
Överlag är jag nöjd med hur sportchefen Joakim Eriksson har snickrat ihop laget. Med tanke på hur många spelare som lämnade efter förra säsongen hade han ingen enkel uppgift att lösa. Om vi tar en titt på de nuvarande kedjeformationerna finns det både spets, bredd och spännande talang – vilket är de tre parametrarna som i alla fall jag alltid söker hos ett slagkraftigt lag. När det kommer till den enskilt bästa värvningen tror jag att Jacob Josefson kommer att slåss om den titeln. Hemvändaren har sett oförskämt bra ut under försäsongen och har alla egenskaper som krävs för att vara en drivande motor i Djurgården. Självklart måste även Dick Axelsson nämnas i sammanhanget, även om han i dagsläget känns som ett osäkert kort på grund av sin skadeproblematik. Men vi vet alla vad han är kapabel till om han får vara hel. Gällande värsta förlusten finns det ingen tvekan om att det är Marcus Högström. Hans uppsidor går inte att värva sig till – och det hålet han lämnar efter sig är det mest oroväckande i lagbygget. Förlusten av Linus Johansson sved också, så även Patrik Lundh. Men där har Eriksson hittat fullgoda ersättare i Josefson och Axelsson, så oron är inte lika befogad. Dessutom är det värt att lyfta William Lagesson, vars defensiva arbete lär saknas. Men helhetsmässigt ser det riktigt spännande ut. Och om både Jonathan Davidsson och Axel Jonsson-Fjällby kommer tillbaka luktar det faktiskt finalplats.
 
Finns det några uppenbara brister i lagbygget?
 
Självklart hade jag känt mig lugnare om exempelvis landslagsbacken Jonas Ahnelöv hade plockats in istället för Bobbo Petersson och Robin Norell. Jag vill inte på något sätt skjuta ned lösningen, eftersom jag tycker att det är smart att plocka in två allroundbackar för att stötta upp backsidan. Men förlusten av Marcus Högström är så pass omfattande – och Ahnelöv hade på pappret fyllt den luckan på ett effektivare sätt med hjälp av sin tunga erfarenhet. Samtidigt är det betydligt mer skonsammare för plånboken att satsa på två hungriga backar, som faktiskt har spännande uppsidor. Dessutom har Stefan Nyman verkligen lyckats slipa till försvarssidan de senaste säsongerna, trots att Djurgården varit uträknade där. Utöver det vill jag belysa situationen med Tom Nilsson. Den defensivt skicklige backen måste vara hel för att upprätthålla balansen i truppen. 25-åringen har haft stora problem med skador, och det är bara Alexander Urbom som har en liknande spelstil bland Djurgårdens backar. Det behövs minst två renodlade defensivklippor för att Djurgården ska kunna stå emot tuffare motståndare.
 
Vilken lagdel är det som bär laget?
 
Centersidan är själva ryggraden i det här lagbygget. Andreas Engqvist, Jacob Josefson, Marcus Davidsson och Sebastian Strandberg är precis den mixen vi söker: spets, bredd och spännande talang. Om Engqvist och Josefson går sönder faller stora delar av lagbygget samman. Så viktig är duon, både offensivt och defensivt. Annars ligger väldigt mycket ansvar hos Adam Reideborn. Han måste upprepa succén från förra säsongen för att Djurgården ska fortsätta lyfta. Jag är övertygad om att han kommer att lösa den uppgiften. Om det är något vi har lärt oss om Reideborn så är det han är full av positiva överraskningar – och att han aldrig slutar kämpa förrän han har tystat tvivlarna.
 
Finns det någon yngre förmåga som vi bör hålla ett extra öga på den här säsongen?
 
Många! På backsidan återfinns Axel Andersson, en mångsidig talang som har offensiva egenskaper som båda riktigt gott inför framtiden. Lär fasas in i A-laget mer och mer – och jag håller tummarna att Andersson får ta ett större ansvar under i alla fall ett tiotal matcher under säsongen. På anfallssidan är Emil Bemström en riktigt spännande spelartyp. Har en härlig fart i alla han gör och tvekar inte att ge sig in i fysiska situationer. Även Erik Walli Walterholm, som har varit en positiv injektion under försäsongen, har en liknande spelstil och lär slåss om mer speltid. En annan talang värd att nämna, som lutar sig mer mot sin spelförståelse, är William Wiå. Men det största löftet är Marcus Davidsson. Den 19-årige centern har inlett säsongen på ett mycket lovande sätt. Har en hög fart i allt han gör, slår fina passningar och vet dessutom var nätmaskorna finns. Kan mycket väl explodera rejält den här säsongen. Och självklart måste även 16-årige Alexander Holtz lyftas fram. Supertalangen, som fullkomligt öste in poäng förra säsongen, knackar på SHL-dörren och kan mycket väl få chansen redan den här säsongen. Det ska bli otroligt spännande att se honom spela tillsammans med A-laget. 
 
Vilken typ av hockey vill Robert Ohlsson spela?
 
En skridskotung ishockey med hög fart i alla sammanhang. Spelstilen är inte speciellt krånglig, utan det handlar istället om ett antal raka kombinationer där fokus ligger på att jobba ner motståndarna i egen zon. Robert Ohlsson har en modern syn på sporten – där kollektivet är det viktigaste. Det Ohlsson kräver av sina spelare är att hela tiden jobba hårt, för det kan i slutändan leda till att man får anta en större roll i laget. Ett typiskt exempel på det är förra säsongen, där både Andreas Engqvist och René Bourque försvann till slutspelet. Istället för att gräva ner sig släppte Ohlsson fram yngre förmågor och gav dem rätt ansvarsområden så att de växte i sina roller. Den egenskapen som tränare är svår att balansera: och just därför känns det som att Ohlsson är rätt man att leda Djurgården in i en ny storhetstid.
 
Djurgården är rankade på plats tre av SvenskaFans SHL-redaktioner – vad är din spontana tanke kring det?
 
Att det var rätt väntat. Jag har dammsugit alla förhandstips som har kommit ut de senaste veckorna och alla är överens om att Djurgården kommer att tillhöra toppen av tabellen. Med tanke på förra säsongens succé finns det helt andra förväntningar på Djurgården nu. Frågan är om laget är redo att tackla den pressen som det innebär? Jag har själv placerat DIF som vinnare av grundserien som den superjinxare jag är. Men om det är någon gång det är läge att smälla till med ett sådant tips så är det faktiskt nu. Det var länge sedan Djurgården hade så fina förutsättningar att vara en ledande faktor inom svensk ishockey.
 
Vilket lag vinner SM-guld och varför?
 
Jag har tippat Djurgården, HV71, Färjestad och Växjö i toppen av tabellen. Och bland de lagen tror jag att vi även hittar guldmedaljören. Jag skulle gärna tippa Djurgården som SM-vinnare, men vågar inte riktigt gå hela vägen (kanske för att jag tror att jag kan lura superjinxen från grundserien). Men jag tror att vi i slutändan får se en SM-final mellan Djurgården och Färjestad. För att båda lagen har riktigt spännande lagbyggen, där centersidorna löper som en stabil och trygg ryggrad genom allting. 
 
Vi tackar Anton för svaren!
 
---
 
Redaktionens rankning:
 
1.
2.
3. Djurgården
4. HV71
5. Frölunda
6. Skellefteå
7. Luleå
8. Linköping
9. Brynäs
10. Rögle
11. Malmö
12. Örebro
13. Mora
14. Timrå
 
Vill du skriva om Djurgården på SvenskaFans? Hör av dig till någon av hockeyredaktörerna Niclas Viberg ([email protected]) eller Andreas Lundskog ([email protected])!
 
---
 
Truppen:---
 
Rankningen är sammansatt av en omröstning inom SHL-redaktionerna på SvenskaFans. Samtliga SHL-redaktioner fick skicka in en egen rankning och det summerades sedan till den slutliga versionen.
Läs hela artiklen på Svenskafans