PÅ FD: Efter skandalen i derbyt – nu anmäls Djurgården

Fotbolldirekt

för 1 år sedan

Få har väl missat vad som hände inför derbyt mellan Hammarby och Djurgården i senaste omgången. Derbyt den 2 september försenades efter att en brinnande bengal kastats från Djurgårdens klacksektion över till närliggande sittplats. En stol kastades också från Djurgårdens sektion och skadade en fotograf.

Många har uttryckt sin avsky inför handlingen där exempelvis Bajens målvakt Johan Wiland tyckte det var fel att överhuvudtaget spela matchen efter det som hänt.

Polisen meddelade efter matchen att det finns åtta målsäganden, varav två barn. Samtidigt som det är en polisfråga så har det även kunnat bli en fråga för disciplinnämnden om någon av klubbarna ska ställas till ansvar.

När Hammarby mötte IFK Göteborg borta i våras så kastades bengaler från Bajens bortasektion upp mot närliggande sittplatssektion.

Då valde förbundets riksombud (som ska fungera som en slags åklagare i disciplinärenden) att pröva ärendet hos disciplinnämnden, och där de då var Hammarby var anmäld part och inte hemmalaget IFK Göteborg, som stod för arrangemanget.

Det blev inget av den anmälan. Disciplinnämnden ansåg att man inte kan lägga ansvaret på Hammarby. Sedan 2015 så har man förändrat arbetssätt, där målet ska vara att hjälpa klubbarna förbättra sitt säkerhetsarbete snarare än att straffa klubbar för enskilda individers handlingar på läktarna.

Nämndens vice ordförande Göran Nilsson motiverade det beslutet för FD den 20 augusti:

– … det har att göra med att man ändrade regelverket för några år sedan, där man gick från strikt ansvar till oaktsamhetsansvar. Sef-klubbarna gick i bräschen för att man skulle arbeta för att förbättra säkerheten kring arrangemangen snarare än att bestraffa föreningar för enskilda händelser från enstaka individer. Vilket gör att det inte går att straffa någon här, sade Nilsson då.

När FD i dag pratar med förbundets riksombud Henrik Engvall så meddelar han att han gjort en anmälan till disciplinnämnden. Det är enbart Djurgården som är anmäld part, inte hemmalagete Hammarby.

– Jag har nu beslutat att anmäla Djurgården till disciplinnämnden. Det har jag gjort i dag. Det skedde under förmiddagen, säger Engvall till FotbollDirekt.se.

Hur motiverar du beslutet?

– Det är ju då de ordningsstörningar som skedde på Djurgårdens sektion under matchen. Dels raketskjutning, dels den kastade bengalen, och dels den kastade stolen.

Hur ser du på att anmäla när man sedan en tid tillbaka arbetar mot att följa upp regelverket… jobbar mer mot att stötta klubbarna i säkerhetsarbetet, snarare än bestraffa dem? 

– Enligt regelverket har gästande förening ett särskilt ansvar för gästande förenings supportrar. Det är det som jag tycker har brustit här.

Det var en anmälan mot Hammarby som gjordes av riksombudet efter matchen mot IFK Göteborg i våras. Där blev inget straff mot Hammarby, och Göran Nilsson från disciplinnämnden motiverade det just så? 

– Jag konstaterar bara hur gällande bestämmelser ser ut. Enligt min bedömning så tycker jag anmälda föreningen, i det här fallet Djurgården, har brustit i det här fallet.

– Sedan kan inte jag kommentera vad en ledamot i disciplinnämnden har uttalat sig om för er i ett tidigare fall. Utan jag gör en egen bedömning, sedan är det naturligtvis upp till disciplinnämnden att ta det slutgiltiga beslutet.

Hur har arbetet med ”förundersökningen”, gått till, vilket material har du haft tillgång till?

– Det vill jag inte gå in på i detalj. Jag har kommunicerat med båda föreningarna, men mer än så kan jag inte säga. Jag kan inte ge så mycket mer information än att Djurgården är anmält, nu är det en fråga för disciplinnämnden.

 

Läs hela artiklen på Fotbolldirekt