DIF står värd för landhockeyturnering: "Skapa möjligheter till spontanidrott"

Hockey Sverige

för 10 månader sedan

En utmaning ishockeyn står – och länge stått – inför är hur utövandet av sporten, tyvärr, ofta har nära band till klass och ekonomiska förutsättningar. Ju bättre ekonomiska förutsättningar du som barn växer upp med, desto större möjligheter har du att utöva hockey. Enligt Stockholms Stads undersökning ”Är idrotten jämlik och jämställd?” från 2015 är det exempelvis åtta gånger vanligare att tonåringar från hushåll med god ekonomisk ställning spelar ishockey, än tonåringar från familjer av svagare ekonomisk ställning. Bland anledningarna till detta finns bland annat kostnader för utrustning, deltagande i turneringar, resor och liknande.

I ett försök att råda bot på detta – och samtidigt göra sporten landhockey populär igen – genomför nu Djurgårdens IF och Street Games Oy en stor landhockeyturnering utanför Globen, 24-25 augusti, i samband med Stockholm Hockey Week som går av stapeln 21-25 augusti.
– Vi är glada över att kunna anordna turneringen tillsammans med Street Games och göra den till en del av Stockholm Hockey Week i år. Hela veckan handlar om att sänka trösklarna till ishockeyn på olika sätt. En del i vår långsiktiga strategi är att skapa möjligheter till spontanidrott, och där har landhockeyn en mycket viktig roll. Det är ett enkelt och roligt sätt att inspirera till fysisk aktivitet och skapa intresse för ishockeyn. Vi vill helt enkelt göra landhockey lika populär som den var förr, säger K-G Stoppel, Djurgårdens vice VD, i ett pressmeddelande.

Som dragplåster har bland annat Rickard Rakell, Anaheim Ducks, och Patric Hörnqvist, Pittsburgh Penguins, hämtats in. NHL-stjärnorna kommer deltaga delvis i en uppvisningsmatch i samband med turneringens invigning, samt vid en välgörenhetsmatch i Globen efter det att turneringen avslutats. Turneringen grundades i Finland 2005 och har under sina 13 år i grannlandet lockat spelare som Aleksander Barkov, Sebastian Aho och Jesse Puljujärvi.

Turneringen är öppen för alla över 16 år och aktiviteter för familjer och yngre barn kommer även finnas på plats.

– Vi tror att vår turnering är ett bra sätt att göra ishockeyn mer tillgänglig genom att inspirera fler unga hockeyintresserade att börja spela hockey. Jag som är från Finland minns att det spelades landhockey överallt när jag var yngre. Det ser man sällan idag och det är tråkigt. Det är ju faktiskt på gatan som de flesta finslipar sin teknik och sina skott, avslutar Tedy Salutskij, VD för Street Games Oy.

Läs hela artiklen på Hockey Sverige