BP-Bloggen: Min sammanfattning av våren 2018

Svenskafans

för 1 år sedan

BP Dam:
Ja damerna har egentligen inte uppehåll ännu men som en del av BPs jämställda mediabevakning så är det självklart att båda representationslag ska lyftas fram. Som regerande seriesegrare var målet ganska självklart innan säsongen. Att vinna igen och den här gången även ta sig upp till Elitettan.

Efter 9 av 22 spelade omgångar ligger de rödsvarta på en första plats, med två poäng ner till Sätra SK. Som det enda laget som fortfarande är obesegrade så ser det bra ut hittills. Av de matcher som jag sett har en stabil defensiv varvats med drömmål. Michelle Rojas Flores har visat på en fin offensiv och har fått ett typiskt mål. En så kallad motvänd Arjen Robben. Viker in från vänster och bortre krysset med högerfoten. Vackert!
 
Det har dock också skett en utveckling på fasta situationer och framförallt har huvudspelet bländat. Senast i seriefinalen mot Sätra gjordes två utav tre mål av Lovisa Norrby med pannan, en från hörna och en från en frispark. Detta vapen kan dock komma att tappas när Norrby åker över Atlanten för College. Hur pass stor inverkan detta har får vi se när hösten nalkas. Nu återstår två matcher innan även damerna får lite semester.
 
Här näst väntar P18 från Gotland i Visby innan den sista hemmamatchen som jag tycker alla ska gå på. 21/6, dagen innan Midsommarafton. Ses vi där?
 
Herrarna:
Målet var tydligt för BPs herrlag innan säsongen. Ett rekordår och 34 poäng pumpades ut. Det kändes rätt. En ny tränare och en ny trupp, att då satsa högt gav ett bra intryck. Nu med en dryg tredjedel av säsongen har man inkasserat 10 poäng. En godkänd start enligt mig, även fast vissa insatser har varit under all kritik. En annan sak som bör understrykas är att alla poäng har tagits hemma på Grimsta.
  


Utan att gå in på varje match och analysera dem en för en så kan jag tycka att det som helhet varit blandade insatser. Inte ens på hemmaplan där alla poäng hittills inkasserats har det sett jämnt ut. Stabila defensiva insatser som mot Djurgården blandades med bottennapp likt matchen mot Östersund.  
 
I mitt tycke måste Pimenta ges godkänt, han har tacklat inledning bra. Det går att säga att spelschemat varit tufft men i en serie möter man alla lag förr eller senare. Klart att vissa resultat har svidit, särskilt matcher som Elfsborg och Östersund där båda motståndarna varit helt under isen men har lyckats vända skeppet på Grimsta.
 
Två matcher direkt efter uppehållet mot Dalkurd (plats 15) och Sirius (plats 16) väntar, sex poäng där och jag vågar säga att den direkta nedflyttningen undviks. Men vem ska göra målen? Och vem ska leda försvaret?
 
Två spelare som värvades in till säsongen var Bajram Ajeti och Martin Rauschenberg, ersättare till Viktor Gyökeres och Carl Starfelt. Klart att det är svårt att ersätta två sådana vitala spelare men enligt mig har det inte fallit väl ut. För att få lite grepp på vad som gått snett tog jag kontakt med Geflepodden och Hans Carstensen som kunde förklara lite mer.
 
Bajram Ajeti har inte fungerat hittills i BP men han har i alla tidigare klubbar spottat in målen. Varför tror du att det inte gått lika bra i Allsvenskan? Är det för att vi bara kör med en anfallare?
 
- När Ajeti kom spelade vi med två anfallare, dels Hümmet (Nu Trelleborg, en spelare som jag tyckte BP skulle plockat) som kunde ta ett steg tillbaka och fungera som utgångspunkt. Ajeti är en ren straffområdesspelare, han gjorde 12 mål på 12 matcher (Cupen inkluderad). Tar snabba avslut och när han är inne i ett stim är han riktigt klinisk.
 
En sak som Carstensen nämner är att Bajram Ajeti kunde stå och nöta avslut upp till en timme efter att träningen var slut, något som Peter Appelquist bekräftade att han gör även på Grimsta. Skillnaden är att han inte gör det på match nu. Kan det vara så att det är en andra striker som är avgörande.
 
Beskriv Ajeti som spelare, hur tycker du att han ska spela?
- Man måste låta Ajeti vara den han är. Det kommer att bli mycket känslor, det är så han är och de ska man respektera för att få ut mest av honom på plan. Annars, om man inte får honom på banan blir han en mycket sämre spelare.
 
Carstensen fortsätter: Som jag sa så är Ajeti en straffområdesspelare. Han kan även kontra men då ska han komma en mot en och ha möjligheten för en målchans för att han sätter sällan upp andra.

Över till vårt andra spelarköp från Gefle, Martin Rauschenberg, är han den ledare som BP utlovar honom till? I mitt tycke är han ganska medioker och har inte kunnat axla Carl Starfelts plats. (Vilket så klart är en väldigt stor plats)
 
- Martin Rauschenberg, ja det är ett annat kapitel. Han var hos oss i tre säsonger och gjorde nog aldrig en riktigt bra match. Som en sportreporter på lokaltidningen sa: "Rauschenberg är en ledare, om man frågar honom själv. Det vill säga att man kan lura sig av att han utstrålar ledaregenskaper, men egentligen är han en ganska medelmåttig mittback. Dessutom är han ofta slarvig med bollen. Vi brukade säga att varje match innehöll en "Dagens Rauschen" som innebar att Rauschenberg vid minst ett tillfälle slarvade med bollen i uppspelet vilket resulterade i målchans för motståndarna.
 

Okej, det var alltså Hans Carstensens ord, stort tack för att du tog dig tiden att svara på mina frågor. För att ta del utav honom kan ni lyssna på Geflepodde här, det tycker jag de förtjänar!
 
Nu ska jag inte kritisera dessa två spelare överdrivet, bara en av dem har rutin Allsvenskan (Rauschenberg) och hela BP har haft problem med både målskyttet och försvaret. Minst gjorda mål och tredje mest insläppta är ett kvitto på det. Jag är inte säker på att Ajeti är kvar efter sommaren efter sin avstängning av klubben. Vad jag vet är det utav disciplinära skäl men vi vet inte hur snabbt varken Pimenta eller Ajeti släpper sin mark. Nu i dagarna anslöt också Philip Hellquist till klubben. Jag hoppas och tror i alla fall på norrmannen, det är en riktig vinnarskalle som kan höja alla om han används rätt.
 
Tillsammans med Putte Salminen, ordförande i Bromma Support har vi betygsatt BPs trupp. Jag har satt betygen efter mina förväntningar på truppen och därför kommer nog ingen att tycka precis som mig. Men det är ju lite charmen. Kommentera gärna era tankar.
 
5 – I en annan Stockholmsklubb nästa år?
4- Väldigt bra
3- Bra
2- Godkänd
1- Hög utvecklingspotential
 
5:
Ingen
 
4:
Nikola Petric. Har varit en av ljuspunkterna i BP och har många gånger gjort avgörande räddningar. Han har en tendens att släppa in enkla mål när matcherna redan är förlorade men har annars klarat av sin uppgift med bravur.
 
Tim Söderström. Kändes inte riktigt uppskattad av Olof Mellberg men har under Pimenta haft en rak utvecklingskurva. Kan spela på mittfältet och på kanterna och gör det ofta med stort självförtroende. En av få i BP som kan vara lugn med bollen.
 
Fritiof Björkén. Varit den bästa i backlinjen och gör sällan en dålig match. Även gjort en del poäng som varit avgörande för laget.
 
3:
David Ochieng. Var petad i början av säsongen men kom sedan in med besked. Tycker att han är säker i brytningarna men kan å andra sidan spela på gränsen till bolltapp. 
 
Gustav Sandberg Magnusson och Markus Gustafsson. Båda spelarna smälter ihop. Gustafsson röstades fram till Superettans bästa spelare och lagen i den högsta serien har gjort sin läxa. ”Mackan” får inte mycket tid på sig utan motståndarna låter Kapten GSM bli bollförande. Något som han inte är på planen för att göra.
 
Eric Johana Omondi. Har ett otroligt löpsteg som Häcken fick smaka på men bränner också mycket framför mål. Har gjort avgörande poäng men saknar ändå det lilla extra på offensiv tredjedel. Med det sagt, en fantastisk spelare.
 
Mohanad Jeazhe. Spelade alla inledande matcher tills han blev avstängd mot Djurgården och gjorde det bra. Fortfarande ung och ger en offensiv dimension. Kan dra på sig onödiga varningar och frisparkar men har visat sig vara en bra ersättare till Joel Qwiberg.
 
Eric Figueroa. Kom in istället för Jeazhe vid hans avstängning och gjorde platsen till sin egen. Bra defensivt och man märker vilken vinnarskalle han är. Viktig för laget med sin rutin.
 
2.
Ludvig Öhman. Inte spelat alltför mycket men har på plan varit godkänd. Gjorde både i en träningsmatch på våren och mot Hammarby samma misstag, lät bollen gå förbi honom men har spelat upp sig. Parades ihop med Ochieng och visade att hans sitter inne på kvalitéer. Mer sådant tack!
 
Petar Petrovic. Ni ska veta hur jobbigt det är för mig att sätta en tvåa. I min bok är Petar en stående femma. Gjort något mål här och där men har inte fått visa sig på riktigt. Tror inte att han gynnas av BPs kontringsspel och har därför förpassats till bänken. Ge honom lite chanser, Luis!
 
1.
Bajram Ajeti. Två mål på åtta matcher är inte jättebra för en anfallare. Ja hela laget har haft problem framåt och ja Ajeti har inte fått sina målchanser i straffområdet, eller? Färskt i minnet ligger missen mot Djurgården. En avstängning på tre matcher höjer inte betyget. Bra utvecklingspotential.
 
Maikel. Ibland ställer jag mig frågan om han är på planen. Så ser man på livescoren att han faktiskt gjorde en assist. Men på det hela har spanjoren inte alls kommit in i matcherna och frågan är om Maikel förpassas till bänken när hösten närmar sig.
 
Martin Rauschenberg. Jag tycker att Hans Carstensens beskrivning av dansken räcker som betyg. Slarvig med boll men kan ändå rädda avslut på mållinjen. Ska inte vara en spelande mittback.
 
Spelat för lite för ett betyg:
Rasmus Emanuelsson, Christopher Brandeborn, Jacob OrtmarkMoustafa Zeidan, Rasmus Alm, Johan Falkmar, Marko Nikolic, Alexander Nilsson, Jack Lahne.

Detta är mina åsikter och tankar om det taktiska (Igen, jag är ingen taktiker, kan typ noll) så jag kan säkert ha missat stora delar. Nu håller vi alla tummar för att betygen höjs. Innan säsongen drar igång igen ska jag försöka få ihop en text om förväntningarna på hösten. Ha en trevlig sommar och njut av VM nu.
Läs hela artiklen på Svenskafans